Де народився, там і задолбался

0
440

Як часто мені доводилося чути: «У нас православна сім’я» або «З дитинства прищеплювали N. віру в бога». Як же це задолбали, товариші! Чудово: ви два віруючих людей, які вирішили створити сім’ю. Ви народжуєте дитину, годуєте його, одягаєте. І постійно задалбываете.

Так, ти правильно мене зрозуміла, сусідка, схиблена на бога. Твій рідний Петрусю не зобов’язаний вірити тільки тому, що мав нещастя народитися у тебе! А я не зобов’язана слухати, як він голосно молиться щодня о 21:00. Я думаю, що ваш бог не страждає глухотою і слова Петруся зрозуміє навіть без викрикування молитви. Також ваш бог навряд чи потребує твоїх, сусідка, коментарях, що Петрусю повинен молитися голосніше.

Ти теж хороша, мама цієї сусідки. Навіщо залякувати Петю божою карою? За найменші провини дитини гнівно обертати очима і кричати: «Прокляне тебе Господь! В пеклі згориш!» — це теж обов’язково? Ти Екшн сно вважаєш, що бог зараз послухає твій наказ, пафосно спуститься з небес і, схопивши Петю за руку, потягне його в пекло під тужливий виття сотень таких же ні в чому не винних дітей, як він? Або ж тобі треба, щоб дитина заткнувся зараз же, і срати ти хотіла на її психіку?

Я за те, щоб сім’я пропонувала дитині вибір. Щоб з певного віку, якщо сам зацікавиться релігією, батьки розповіли йому про їх різноманітті, про наявність атеїзму, хоча б про те, що віра — це шлях саморозвитку людини, а не єдиний варіант існування, і бог — еталон, те, до чого слід прагнути, помічник, а не мстива егоїстична всемогутня гадина. Я за те, щоб дітей не хрестили, за те, щоб люди самі приймали це рішення (або не брали) в усвідомленому віці. І, звичайно ж, я за те, мила сусідка, щоб ти дозволила Петрусеві молитися тихше.